Produkty skladem doručujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Čištění, praní a údržba sportovních a pracovních lan

Přečtěte si užitečné rady, jak lana čistit, prát a skladovat tak, aby lano sloužilo co nejlépe a nejdéle.

Užitečný rádce worksafety.cz:
přečtěte si užitečné rady, jak lana čistit, prát a skladovat tak, aby lano sloužilo co nejlépe a nejdéle.

AKTUALIZACE 07/2024


Jakákoliv manipulace s lanem mu dává "zabrat". Působí na něj pot z dlaní, prach, zrnka písku, ale také mastnota, smůla, kůra, omítkoviny a další nečistoty z prostředí, ve kterém se momentálně nacházíte. A co teprve když lano provlhne! Špína se tak do lana více vpije, veškeré mikročástice špíny se dostanou nejen k samotnému opletu, ale mohou se dostat až pod něj. Všechny tyto faktory ovlivňují životnost vašeho lana. Mnozí z vás nad tímto faktem možná mávnou rukou, jiní se možná zamyslí a řeknou si: Co s tím? Co mohu udělat pro to, aby mi lano vydrželo co nejdéle, aby se zlepšila jeho funkčnost a lano mělo ideální vlastnosti, které mělo při koupi?

V návodu k použití, který jste spolu s lanem obdrželi, je napsáno, jak se správně o lano starat. Samozřejmě, že se stane, že se lano znečistí tak, že už s ním nic neudělá ani ten nejlepší speciální prostředek. Příkladem znečistění, po kterém je nutné lano vyřadit z používání je chemické znečištění či špína od barev. Klasická, řekněme běžná zašpinění, jdou ale celkem jednoduše odstranit, a to praním, na které se detailněji podíváme. Stejně jako jiný kousek vašeho vybavení i lano potřebuje vaši péči a to nejlépe pravidelně. Nejenže s čistým lanem uděláte parádu, ale rozhodně mu zajistíte ideální vlastnosti. Špinavé lano je vždycky tvrdší, hůře prochází blokantem, hůře se s ním manipuluje a nehledě na to, že vy a vaše vybavení se od něj ušpiníte.


Doporučení worksafety.cz pro praní lan


Teplota vody

- Perte ve vodě do 30oC.
- Při vyšší teplotě může dojít ke sražení lana a následně ke snížení jeho pružnosti (= pokles počtu pádů) a snížení průtažnosti.

Prací prostředek
- Nedoporučujeme klasické prací prášky! Prací prášky nejsou vhodné k praní lan kvůli svému složení, často mění vlastnosti lan.
- Vhodné je použít neagresivní saponáty určené speciálně pro čištění lan, které lana neznehodnocují. (Jako je např. Beal Rope Cleaner, Tendon Rope Cleaner ECO)
- Pro praní ale můžete využít pouze čistou vodu bez saponátu.

Ruční praní
- Zachovejte teplotu vody do 30oC. 
- Praní v ruce není tak intenzivní jako v pračce. Výhodou je, že namočené lano při ručním praní dobře zkontrolujete, zda není v některém místě porušené nebo zda nemá jiná poškození.
- Po ručním praní lano déle schne a je nutné najít dostatečně vhodné místo pro jeho "vykapání" (viz sušení lan níže).

Praní v pračce
- Praní v pračce je intenzivnější než ruční praní.
- Prát v pračce můžete pouze, pokud je prací buben v absolutní pořádku, jinak by mohl být oplet mechanicky poškozen. Zároveň se ujistěte, že je pračka čistá, neobsahuje zbytky pracích prášků z předchozích mycích cyklů.
- Lano doporučujeme dát do textilního pytle, aby bylo ochráněno během praní.
- Použijte prací program "vlna" – neždímejte, mohlo by dojít k poškození lana.


Doporučení worksafety.cz pro sušení a skladování lan


Sušení lana
- Voda má negativní vliv na pevnost lan.
- Lano sušíme vždy ve větraném, temném a suchém místě.
- Lano se nesmí sušit na přímém slunci a tam, kde je příliš sálavé teplo.
- Lano volně rozprostřete při pokojové teplotě.
- Vysušení lana je velmi důležité a trvá více než týden.

Skladování lana
- Po vyprání a dostatečném usušení doporučujeme lano uchovávat na čistém, suchém a temném místě při pokojové teplotě.
- Ideálně skladujte lano na volno, ve vaku. Také je možné ho smotat tzv. do panenky.
- Při správném skladování může být nové lano skladováno několik let bez ztráty nosnosti.


Pokud jste v tomto článku nalezli odpověď na problematiku čištění a údržby lan, jsme tomu rádi. Dopřejte lanu tu správnou údržbu a zaručíte tak jeho větší životnost. Máte-li jakoukoli otázku, neváhejte se obrátit na nás nebo přímo na výrobce vašeho lana.


 

BEAL ČISTÍCÍ PROSTŘEDEK NA LANA ROPE CLEANER

ROPE CLEANER je neagresivní saponát určený pro snadné čištění polyamidových lan, postrojů a dalšího textilního lezeckého vybavení. Neznehodnocuje polyamid a používá se s vodou o teplotě 30°C. Tento přírodní detergent je certifikovaný ECOCERT Greenlife podle normy ECOCERT. Jeho šetrné složení bez barviv je vyráběno tradičním marseillským způsobem, což zajišťuje dokonalou péči o vaše vybavení.


BEAL ROPE CLEANER


Tendon Rope Cleaner ECO

Účinný, koncentrovaný čisticí prostředek na lana, který je vhodný pro praní v automatické pračce i pro ruční praní. Nepoškozuje lana a po důkladném vysušení je lano čisté, pomaleji stárne a snadno se používá. 



BEAL KARTÁČ NA LANA ROPE BRUSH

ROPE BRUSH je speciální kartáč určený k čištění lan, který se jednoduše přizpůsobí různým průměrům lan. Lze jej nasadit na jakoukoliv délku lana a je vhodný i pro prusíky od průměru 8 mm. Kartáč na lana - ROPE BRUSH je ideálním pomocníkem pro udržení vašeho lana v perfektním stavu.

ROPE BRUSH na čištění lan

 

.
.
.