Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Prusík

Prusík, neboli Prusíkův uzel, je samosvorný uzel, který je pojmenován pro rakouském profesorovi českého původu Karlu Prusíkovi, který jej v první polovině 20. století jako první aplikoval v horolezectví.

V dnešní době existuje několik variant Prusíkových uzlů, zejména:
-  jednoduchý
-  dvojitý
-  asymetrický
-  francouzský
-  penberthyův
-  blakeův

Všechny výše vyjmenované tipy se používají při výstupu po laně, slaňování, při záchraně a vyprošťování, při sestavovaní kladkostrojů, transportu materiálu nebo při sebejištění.

Při pohybu podél lana je lezec navázán smyčkou Prusíkovým uzlem na lano, smyčku má následně karabinou připnutou k bedernímu nebo prsnímu úvazku. Postupuje-li podél lana, uzel je volný a lezec s ním po laně bez problému posouvá. V okamžiku pádu, respektive zatížení, se uzel sevře okolo lana a tření mu zabrání posunu po laně.

V arboristice se prusíkem označuje lano o průměru nejčastěji 8 až 10mm, které se používá k vázání uzlů a následně jištění. S tímto způsobem jištění se setkáváme především při polohování na stromě, a to jak u SRT (jednolanová technika), tak u dvoulanové techniky, také na polohovací (kmenové) smyčce nebo případně při výstupu po laně (např. metodou footlock). Arboristický prusík je vyráběn z různých materiálů, nejčastěji je to polyester, u dražších a kvalitnějších pak materiály jako vectran či technora, které jsou odolnější vůči vysokým teplotám, které při tření vznikají.

V dnešní době existují mechanické pomůcky, které svým použitím prusíky nahrazují. Mezi ně patří například mechanický prusík Petzl ZigZag (na kmenové smyci Zillon) nebo blokanty typu Rope Grab.

V nabídce našeho e-shopu naleznete prusíky v hotových délkách se zašitými oky, nebo prusíky z metráže, kde délku můžete zvolit sami, ovšem je nutné je opatřit vhodnými uzly. Existují také prusíky pro speciální použití, které jsou např. nekonečné nebo opatřené kroužky atp.