Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Blokant

Blokant je mechanický prostředek, který slouží k výstupu po fixním laně v horolezectví. Je využíván i k samojištění v obtížném terénu nebo ke konstrukci, ale i k usměrňování zvedacích systémů při záchraně osob z výšek a hloubek. Blokant je mechanická náhrada tzv. prusíku. Většina typů blokantů je určena k použití s lany o průměru 8 – 13mm.

Princip blokantu spočívá v tom, že tvarovaným, kovovým předmětem (tzv. tělem) je vedeno lano, které je stisknuto kovovým palcem právě v momentě zatížení blokantu tělem lezce. Kovový palec je k tělu blokantu připevněn osičkou. Blokant se posunuje po laně jedním směrem (nahoru), při zatížení, pádu, anebo při snaze stáhnutí blokantu dolů se blokant přitiskne na lano a zabrání tak pohybu dolů.

Bezpečnostní požadavky a zkušební metody lanových blokantů, které jsou používány v horolezectví, stanovuje norma EN 567.

Rozdělení blokantů:
- stoupací, výstupové:
     - hrudní blokanty
     - ruční blokanty
     - nožní blokanty
- polohovací

Blokanty lze využít i v kombinaci s kladkou, čehož se využívá například pro sestavování kladkostrojů nebo k nouzovému použití (při výstupu po laně nebo při záchraně).